You are currently viewing Blogírás az e-kereskedelemben: így írj piacot a webáruházadnak

Blogírás az e-kereskedelemben: így írj piacot a webáruházadnak

Ha webáruházad van, a blogírás elkerülhetetlen feladatod.

Ez nem valami merész és vitatott kijelentés, csak egyszerű tényközlés. A blog huszonöt éve még izgalmas újdonság volt, ma a leadgenerálás és vevőszerzés egyik sarokköve. A konkurenseidnek vagy már van és pénzt hoz, vagy lusták hozzá, hogy csinálják, és beelőzheted őket. Ez itt a guide az utóbbihoz.

Ha még azon gondolkodsz, hogyan vágj bele a blogírásba, akkor ez a cikk lesz a vezérlőcsillagod, amibe több mint egy évtized tartalomfejlesztői tapasztalatát sűrítettem neked.

Ez egy alapozó szintű cikk a blogírás alapjairól, ami elsősorban a kezdő, vagy tartalommarketinges tapasztalattal nem rendelkező webáruház-tulajokat célozza, de nem csak nekik lehet hasznos.

Hogyan használd ezt a cikket? Íme a javaslatom:

Ha webáruházat üzemeltetsz, olvasd el, jegyzeteld ki, mentsd el. Építs rá lépésről-lépésre stratégiát, és térj vissza, ha inspirációra van szükséged.
Ha haladó szinten vagy, akkor gyűjts belőle új ötleteket, elsősorban a témaötleteket, forrásokat taglaló fejezetet javaslom.
Ha tartalommarketinges, szövegíró vagy, szintén a témaötleteket, illetve a tartalomformátumokat taglaló fejezetek lehetnek hasznosak.
Ha marketinges vagy, és validálni szeretnél egy tartalomfejlesztési projektet az ügyfeleidnek, azt javaslom, használd az esettanulmány fejezetet.

Kezdjük a fő kérdéssel: mégis, mennyire éri meg a blogírás? Mit érhetünk el azzal, hogy szöveget helyezünk egy olyan oldalra, ahol semmi keresnivalója nem lenne – hiszen a cél az, hogy a beérkező látogatókat a termékhez irányítsuk, konverzióra bírjuk, és nem az, hogy olvasgassanak!

Ha kicsit is otthonosan mozogsz az online marketingben, tudhatod, hogy az új látogatók vonzásának egyik legjobb eszköze éppen a tartalom. Ahol a direkt reklámok kudarcot mondanak, ott a kontent képes arra, hogy nagy mennyiségű új emberhez juttasson el minket.

Átlagosan a blogra érkező látogatók 80%-a először jár ott – ami azt jelenti, hogy egy nagyszerű eszközt kapsz arra, hogy megragadd azokat, akik még nem ismernek téged. Az új vásárlók megnyerése mindig nehezebb (és költségesebb), mint a meglévők megtartása. Azzal, hogy értékes tartalmat szolgáltatsz nekik, máris megtetted az első lépést.

Nem elhanyagolandó az a tény sem, hogy egy bloggal rendelkező céges oldal átlagosan 55%-kal több organikus látogatót vonz. A felhasználók keresik az információt, az érdekes tartalom megragadja őket, a számukra releváns szövegeket szívesen olvassák.

Hogyan hat a blogírás a linképítésre? Mondjuk mint a kerozin a gyertyalángra. A blogoló cégek átlagosan 97%-kal több inbound hivatkozást generálnak, mint nem blogoló versenytársaik. Még jobb, ha videókat is készítesz, és azokat is megosztod a céges blogban, a videót tartalmazó posztok ugyanis 3-szor annyi hivatkozást generálnak, mint az anélküliek.

Szintén hatékony a SEO-t tekintve, hogy minél több posztot teszel közzé, annál könnyebben megtalálhatóvá válsz. Ha minőségi tartalmat teszel közzé, amelyet a felhasználók elolvasnak, megosztanak, akkor egyre több oldalad kerül majd előkelő helyezésekbe a Google találati oldalain.

Hogyan lesz mindebből pénz? Nos, a statisztikák szerint egy bogot vezető B2B vállalat 67 százalékkal több leadet generál havonta, mint egy blogot nem használó.

Mindezt nem azért írom le, mert olvastam egy könyvben, hanem mert már megcsináltam. Többször. A cikk végén egy részletes esettanulmányt találsz az egyik legsikeresebb ilyen blogprojektről, amiben részt vettem.

Mi a blogírás célja?

Egy céges blog haszna felbecsülhetetlen: egy olyan saját csatornát nyersz vele, ahol a legfontosabb iparági híreket közölheted, a brandedet építheted, ahol gyakori kérdéseket válaszolhatsz meg, ahol anélkül írhatsz releváns és hasznos szövegeket termékeidről (amelyek aztán potenciális vásárlókat győzhetnek meg arról, hogy érdemes pénzt kiadniuk), hogy „nyomulva” akarnál eladni bármit is.

Használhatod akár ügyfélszolgálati platformként is: közzétehetsz itt pozitív véleményeket, testimonialokat, amelyek segítenek megbízhatóbbnak feltüntetni téged. Kezelheted nyilvánosan a kifogásokat, reklamációkat, a transzparenciával rokonszenvet érve el és egyben eloszlatva az új, potenciális vásárlók bizonyos kétségeit a céggel vagy a termékkel kapcsolatban.

A blogíráson keresztül nem egyszerűen csak kommunikálhatsz a vásárlókkal. Ha érdekesen írsz, közönséget építhetsz, amely már csak azért is visszajár majd, hogy írásaidat olvassa – attól függetlenül, hogy éppen akar-e tőled venni valamit.

Milyen tartalomformátumokkal dolgozz?

Ahhoz, hogy elérd a fent említett közönséget, több eszközzel is dolgozhatsz.

A szöveges blogbejegyzések továbbra is az alapot adják, már csak azért is, mert nagyszerűen keresőoptimalizálható velük az oldalad – és mert ha jól írsz jó témáról, elfelejtheted Jakob Nielsen több mint negyedszázados intését arról, hogy a weben az emberek nem olvasnak.

Írhatsz rövid, gondolatébresztő, tömör bejegyzéseket – a tartalommarketing egyik atyja, Seth Godin sem töri magát, néhány száz karakterben ugyanis jobban ír, mint szinte mindenki más a teljes eszköztárat bevetve.

Máskor persze muszáj hosszú formátumban gondolkodnod: listacikkeket vagy felhőkarcoló-cikkeket (skyscraper), teljes útmutatókat (guide) gyártanod problémák megoldásáról, trendek elemzéséről és így tovább. (A skyscraper technikáról a linkelt cikkben olvashatsz részletesen, mert az átlagos blogposztokhoz képest ez az atombomba minden szempontból.)

Videókat mindenképpen kell majd készítened – remekül szerepelnek a keresésekben, nagyszerűen bemutathatod a termékedet, elkötelezheted velük a közönségedet, és persze megcélozhatod velük az aktuális menő videós platformokat. Formátumtól függően így aktívan ott lehetsz YouTube-on, Instán, TikTokon, és így tovább.

Használj infografikákat is, ha teheted: látványosak, egyszerűen megoszthatóak, és informatívak: ha választ adnak érdekes kérdésekre vagy betekintést engednek releváns problémákba, akkor ezekkel nagyszerű elérésed lehet – a facebooktól a Pinterestig a közönség imádja őket.

Nézd, én például csináltam egy ilyet.

Podcasteket is készíthetsz: amiről úgy gondolod, élő szóban jobban elmondanád, ami esetleg túlságosan laza téma a blogíráshoz, vagy ha egyszerűen csak jobban szeretsz beszélni, mint írni, akkor készíts saját műsort. A podcastek reneszánszukat élik, könnyen tesztelheted, hogy a te közönséged is odavan-e a formátumért. Itt találsz erről egy kimerítően részletes útmutatót, ha belevágnál.

Ezek a formátumok azok, amelyekkel egy e-kereskedelmi blogot beindíthatsz.

És hogy hogyan töltsd fel mindezt értékkel?

Így szerezz annyi témát, amennyit már meg se tudsz írni

A témaválasztás kritikus pontja a blogírásnak, a tartalomkészítésnek, és nem, egyáltalán nem könnyű, főleg, ha egyszerre többet, sokat akarsz találni.

Ezt nem tudom én se jobban megfogalmazni Vavrek Balázsnál:

A témaválasztás tétje nagy: a jól megírt rossz téma senkit nem érdekel, de a közepesen megírt kiváló téma szivacsként szívja a látogatottságot. Akármilyen piacon is működik az akármilyen céged, a területed tele van megírható és feldolgozható témákkal – még akkor is, ha az alkotói válság legsötétebb perceiben azt gondolod, hogy mindent megírtak már, és egyébként is témaszegény a piacod.

(Mellesleg ha az én blogomra idetaláltál, de Balázs hírlevelére még nem iratkoztál fel, én nagyon gyorsan pótolnám ezt a hiányosságot.)

Úgyhogy nézzük, honnan meríthetsz instant inspirációt, ha a kurzor egy ideje már tétlen villog az üres doksiban.

Figyelj oda a véleményvezérekre

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy témaötleteket szerezz, ha követed a területed véleményvezéreit. Nem a „modell vagyok instán” típusú, vagy TikTokon random kihívásokkal hülyéskedő influencerről beszélek. Befolyásos véleményformálókat, nagynevű szakembereket, elemzőket, szakújságírókat és így tovább.

Ők általában saját profi blogokat, közösségi csatornákat tartanak fenn, amelyeket könnyűszerrel elemezhetsz. Hogy miért jó ez neked? Nos azért, mert ugyanannak a közönségnek írsz. Ha önvezető autókat árulnál a webáruházadban, azt kellene figyelned, hogyan tematizálja a közbeszédet a Google, miről beszél a konferenciákon Elon Musk és miért aggódnak azok a civil szervezetek, akik szerint nem biztonságos a koncepció.

Ha matracokat árulsz, akkor pedig figyeld az alvásszakértőket, az egészséges életmódról posztolókat.

Elemezd, hogy mely témák azok, amelyek népszerűek a közönség körében: mi az, amit megosztanak, ami diskurzust generál, ami a szakmai és fogyasztói csoportokban nagyobb aktivitást vált ki. Ezeket a témákat felhasználhatod.

De véletlenül se lopd el őket: csak használd fel. Mondd el róluk a saját véleményedet, használd őket alapként ahhoz, hogy új gondolatokat ossz meg, fejtsd tovább a gondolataikat – és mindenekelőtt hivatkozz rájuk, mert így van rá némi esélyed, hogy akár meg is osztják majd tartalmaidat.

Válaszold meg a közönséged kérdéseit

Ugye van ügyfélszolgálatod? Ha igen, minden bizonnyal rengeteg kérdésre kell válaszolniuk.

Egy vállalattól a vásárlók folyamatosan csak kérdeznek: a közösségi csatornákon, e-mailben, áruátvételkor és rendezvényeken.

De kérdeznek egymástól is: fórumokban, közösségi oldalakon létrehozott fogyasztói csoportokban például.

Remek témákat találhatsz akkor is, ha az olyan oldalakat tekinted át, amelyek kifejezetten a kérdés-válasz formátumra épülnek. Itthon a legismertebb ilyen talán a hírhedt Gyakorikérdések, külföldön a szakemberek az igen magas színvonalú Quorát célozzák meg legelőször.

Mindezek a kérdések tökéletes témák a blogíráshoz: ezeket kell megválaszolnod.

Ha ugyanis ezt megteszed, akkor te leszel az, akire információforrásként tekintenek. Ha a területeden merül fel valamilyen kérdés, te jutsz majd eszükbe, mint hiteles forrás, mint szakértő, mint olyan brand, aki segítőkészen bánik velük.

Nagyon komolyan mondom: aranybánya.

How-to, avagy hogyan oldja meg a vásárló a problémát?

Ha kivesézed, hogy hogyan oldja meg egy fennálló problémáját potenciális vásárlód, máris rengeteget segítesz neki – és a brandépítés mellett bemutathatod akár a termékeidet is.

Mutasd meg neki, hogy a probléma, ami miatt szüksége van rád – a termékedre vagy szolgáltatásodra – pontosan mit kíván a megoldáshoz az ő részéről. Ha komplex dolgokról van szó, akkor külön hálás lehet azért, ha nem csak egyszerűen a kezébe adod az eszközt, de azt is megmutatod, hogyan használja.

Ha mondjuk online árulsz szögbelövőt, biztos lehetsz benne, hogy egy olyan poszt, amelyben részletesen leírod, hogyan kell biztonságosan használni, hogyan ne lője lábon magát a használója, akár némi humorral és nem morbid illusztrációkkal fűszerezve, népszerű lesz majd.

Ha inspirációt keresel, a Hogyankell.hu például jó kiindulási alap lehet ehhez a formátumhoz.

Élménybeszámolók: mondd el, merre jársz

Milyen eseményeken vesznek részt a célpiacod tagjai? Hová járnak, ami számodra releváns lehet? Expókra, kiállításokra, közönségtalálkozókra, futóversenyekre?

Teljesen mindegy, a lényeg, hogy neked is jelen kell lenned. Jelen esetben azért, hogy később beszámolhass ezekről az eseményekről. Az emberek élvezettel olvassák a személyes hangvételű tudósításokat olyan eseményekről, amelyeken részt vettek vagy amelyeken szívesen részt vettek volna – ott a lehetőség a kezedben, hogy ezt kihasználd, mert a legtöbb területen senki sem szolgáltat hasonló tartalmat.

Nem általános érvényű, de akár még az élő közvetítésekben is lehet fantázia, ha már egy kiépült közönséget tudhatsz a magadénak, akiknek képes vagy terjeszteni rövid idő alatt a tartalmat. Ezt onnan tudom, hogy több tucat szakmai rendezvényről tudósítottam már élőben, és egy idő után az előadások alatt még az expotérben maradó kiállítók is azt figyelték, „mikor frissít a Benyó”.

Mondd el a saját történeted

A céged nem érdekel senkit. Hidegen hagy, hány éve vagy a szakmában és milyen fiatalos, innovatív a csapat.

A történeted viszont érdekelhet.

Mik a személyes motivációid, amiért azt csinálod, amit? Milyen kihívásokkal kellett az évek során megküzdened? Találkoztál-e olyan problémákkal, amikkel most potenciális vásárlóid küzdenek? Milyen érdekes sztorik estek meg veled, mióta a területen dolgozol?

Nézd meg például, hogyan ír Losi a Marketing Meetup eredetéről ebben a posztban.

Ezek olyan személyesebb jellegű történetek, amelyek nem csak emberközelibbé, barátságosabbá tehetik a brandedet, de ha képes vagy az érdekes történetmesélésre, akár egészen lebilincselőek is lehetnek.

Érdemes pozitív kicsengésű történeteket megosztanod: aminek az a vége, hogy a világ igazságtalan, hogy az ügyfél ostoba, hogy egyes problémák leküzdhetetlenek, egyáltalán nem motiváló és őszintén, nem tesz rokonszenvessé.

Te elköteleződést akarsz, hűséget, azt, hogy szeressenek téged: maradj tehát pozitív. Ez nem jelenti azt, hogy nem beszélhetsz problémákról, nehézségekről vagy akár konfliktusokról, sőt. De a felvetett problémáknak legyen megoldása, a konfliktusnak feloldása.

Gyártass tartalmat a vásárlóiddal (UGC)

A user generated content, vagyis a felhasználók által gyártott tartalom elképesztően értékes.

Vásárlói véleményekből például nagyszerű tartalom lehet: keress olyanokat, akik megoldottak valamilyen problémát a termékeid segítségével, és mutasd be ezeket a személyes történeteket.

Így közelebb kerülhetsz a közönségedhez: a másik helyébe tudják képzelni magukat anélkül, hogy azt éreznék, te akarsz nekik eladni valamit. Hasznos információkat, tippeket kaphatnak így, amiket aktívan használni tudnak egy probléma megoldására is, te pedig a sikerélmény miatt pozitív visszacsatolással gazdagodsz. Win-win.

Rendezhetsz akár versenyeket is, ha van ehhez kellően aktív bázisod: biztasd arra a vásárlóidat, követőidet, hogy küldjenek neked tartalmakat, majd a legjobbakat válogasd ki és tedd közzé. A legjobb, ha mindezt a közösségi média száz százalékos kiaknázásával teszed.

Figyelj az aktualitásokra!

A naptárad nem arra van, hogy tudd, mikor van péntek.

Tölts le egy marketingnaptárat (két másodperc alatt találsz a Google-ben) és jegyzeteld ki előre, milyen eseményekhez tudsz kapcsolódni. Pár gyors egyértelmű példa…

  • nemzeti ünnepek
  • tavasz, nyár, ősz, tél közeledte
  • karácsony, húsvét stb.
  • ballagás, érettségi, őszi szünet stb.
  • anyák napja, nőnap, apák napja, gyereknap stb.

Jó eséllyel érdekes tartalmakat készíthetsz szinte miden héten egy-egy releváns esemény vagy ünnep kapcsán.

Mi lehet a releváns mondanivalód mondjuk egy nemzeti ünnep kapcsán? Például ruházati webshopként írhatsz arról, milyen cipőt érdemes felvenni, ha a családdal besétálod a város minden ünnepi helyszínét. Hogyan használhatod legálisan a tűzijátékot úgy, hogy ne gyújtsd fel a kutyát – pirotechnikai boltok tarolhatnak vele. Milyen telefontokot válassz a gyereknek az érettségire ajándékba kapott új mobilra, hogy ne törje atomjaira azonnal?

Mindig azon gondolkozz, hogy egy-egy esemény kapcsán milyen számodra releváns gondolatai lehetnek a célközönségednek, és ezekre játssz rá – de ne egy héttel korábban kezdj gondolkodni, hanem hónapokra előre építkezz, vagy tervezd meg, milyen tartalomkampányt építesz majd rá. 

Newsjacking: térítsd magad felé a hírfolyamot

Valamilyen számodra is releváns hír tartja izgalomban a nagyközönséget? Tökéletes alkalom arra, hogy te is beszállj és kihasználd a figyelmet.

Találj egy olyan területet, ahol gazdagítani tudod a már megjelent tartalmakat: saját szakértői véleménnyel, kutatással, szakértők megszólaltatásával vagy akár közönségszavazással.

Két dologra kell vigyáznod:

  • Negatív hangvételű eseményekre ne szállj rá – ez a jó eséllyel ízléstelen lesz és visszaüt.
  • Akkor, és csakis akkor foglalkozz valamivel, ha tényleg releváns a számodra.
A NetMasters például a COVID-járvány elején egy hiperreleváns posztban arról írt, amihez tényleg értenek: hogyan költöztesd online, weboldalra, webshopba a bizniszed, hogy túléld a lezárást.

Rendben, megvannak a témáid. A következő feladat az, hogy…

Készíts tartalomnaptárat a blogíráshoz (mutatom, hogyan)

A tartalomnaptárad garantálja, hogy nem felejted el a témaötleteidet, megvalósításra sarkall, és rendszerbe szedi a publikációt.

Nem kell túlgondolni: nyiss ízlés szerint egy Excelt vagy Sheetet, és kezdd el feltölteni egy hónapra, fél évre, egy évre előre.

A tartalomnaptár-készítésről a linken találsz egy ennél még részletesebb útmutatót, egy letölthető sablonnal együtt.

Én azt javaslom, hogy a következő elemeket vezesd a táblázatban, de mindig a saját igényeidhez igazítsd. (Ha egyedül írsz, felesleges felelőst jegyezni, ha csak írott bejegyzéseket közölsz, nem kell formátum és így tovább.)

  • A tervezett cikkek munkacíme. (Mert így emlékezni fogsz, miről akartál írni.)
  • A kész, publikált anyagok tényleges címe. (Mert így utólag könnyebben rátalálsz.)
  • A legfontosabb címkék. (Kulcsszavak, mert így a naptáron belül könnyebben kereshetsz, és anélkül is emlékezni fogsz, miről szól/kellene szóljon a cikk, hogy megnyitnád azt.)
  • A tervezett terjedelem. (Segít megbecsülni, mennyi meló lesz az elkészítéssel.)
  • A tartalom kategóriája, főtémája.
  • A publikálás (tervezett) dátuma.
  • A tartalom formátuma. (Blogposztot, videót, infografikát, podcastot – ez később a tartalommutációban lehet hasznos.)
  • A tartalom szerzője, felelőse. (Ki írja meg? Munkaszervezéshez elengedhetetlen, s a legjobb az, ha számon tartod azt is, hogy a tartalomkészítők között egyenlően oszlanak-e meg a feladatok.)
  • A tartalom státusza. (Ehhez ajánlom, hogy használj színkódot, mert sokkal könnyebben átláthatóvá teszi az egész táblázatot. Látni fogod, hol tartasz a tervvel, meddig vannak anyagaid, mennyire kell átszervezned a munkát, hogy megfelelő puffered legyen.)
  • A publikált tartalmak URL-je. (Mert így megkönnyíted a saját dolgodat egy későbbi tartalomaudit esetén.)
  • Kulcsszavak, keresőkifejezések az optimalizáláshoz. (Ez már haladóbb szint, és később külön foglalkozunk vele, hogyan szerezd be őket.)
  • CTA-k. (Ha a tartalommal szeretnél valamit eladni is.)
blogírás tartalomnaptár

Stílus és hangvétel: ki akarsz lenni?

Majdnem minden tréningen, amit életemben tartottam, feltette nekem valaki ezt a kérdést: „tegeződjünk vagy magázódjunk”?

Mint szakember, erre azt a mély bölcseletet tudtam mondani, hogy attól függ.

Hogy milyen stílusban akarsz kommunikálni, rajtad áll – emberközeli, barátságos brandet akarsz építeni, vagy inkább egy távolságtartóbb, keményen szakértői képet mutatnál? Ezt határozd meg és tartsd magad hozzá. Ne változtass a stílusodon bejegyzésenként: a cél az, hogy egy konzekvens képet alakíts ki magadról, amit megszoknak és felismernek majd azok, akik rendszeresen olvasnak.

Fontos az is, hogy a stílus egyezzen a más csatornákon mutatott képeddel. Igyekezz hasonlóan kommunikálni e-mailben, a közösségi médiában és a blogodon is.

De a legfontosabb kérdés valójában az, hogy kivel kommunikálsz, és nekik milyen a stílusuk, mert érdemes ehhez igazodnod. Ki olvassa, amit írsz: gyerekek, nyugdíjasok, cégvezetők, építőmunkások?

És még valami: nem kell karót nyelned, nézd meg, micsoda baromkodás megy a Ryanair hivatalos Twitterén például.

Az írásról röviden

A szöveg, amit írsz, nem biztos, hogy jó lesz. Elsőre biztosan nem lesz az.

A legtöbb cég inkább profi szövegírókhoz fordul, hogy a blogjaikat vezessék, mivel a több ezer órányi tapasztalatot általában pótolja a szenvedély.

Ugyanakkor néhány egyszerű alapelv betartásával eredményes és élvezetes szövegeket készíthetsz magad is. Némely esetben kifejezetten előny, ha nem szervezed ki a blogírást – ügyfélkapcsolati jellegű írásoknál, kifogáskezelésnél, a termékek nagyon alapos bemutatásánál nem árt, ha olyan írja a szöveget, akinek a tapasztalatai első kézből származnak.

Figyelj arra, hogy olvasmányos szöveget szerkessz: ne használj nagyobb szövegtömböket, néhány soronként kezdj új bekezdést.

Használj sok-sok alcímet, amelyek rövidek és felkeltik a figyelmet. Ezeknek a funkciója, hogy a szöveget csak átfutó olvasó könnyen megtalálja azt, ami őt érdekli. Ha például egy adott termékfajtáról írsz, valószínűleg őt egy-két konkrét kérdés érdekli majd, érdemes tehát a szöveget úgy megszerkesztened, hogy ezekre már egy gyors görgetéskor is felfigyeljen. 

A főbb üzeneteket, mondanivalókat mindig emeld ki, és az sem árt, ha illusztrációkat használsz. Sőt, akár a korábban elkészített videóidat is felhasználhatod: egyes felhasználói csoportok sokkal szívesebben néznek meg egy informatív pár perces videót, minthogy egy hosszabb szakmai jellegű írást elolvassanak (ilyenek például a cégvezetők).

Bátran használj más oldalakra mutató hivatkozásokat. Hidd el nekem, hogy nem veszíted el az olvasóidat akkor sem, ha lekattintják.

Ezért is fontos, hogy…

Mutáld a tartalmaidat

Ha már blogot írsz, akkor használd fel a tartalmaidat más felületeken, más formában is. Egy kiemelkedően jól sikerült szakcikkből infografika készülhet, több hasonló témájú anyagodat összefűzve letölthető ebookot szerkeszthetsz.

Egy olyan témát, amit a közönség imád, többször, több formában is feldolgozhatsz, sőt, ezt kötelező megtenned. A legjobb blogok is ismétlik önmagukat, és nem véletlenül: felfoghatod ezt egyfajta A/B tesztnek is, ahol a különféle buyer personákat másfajta tartalommal célzod meg, vagy ugyanannál a közönségnél megpróbálhatsz nagyobb sikert elérni.

Mutatok egy példát: néhány éve én is részt vettem a Profession blogjának tartalomfejlesztésében. Az egyik fő témánk az employer branding volt, amiről például ilyen cikkek születtek. De tudtuk, hogy a tartalom bőven nem futott még ki: összeszedtük a cikkeket, összefésültük, felfrissítettük, és készítettünk belőle egy ebookot, amivel feliratkozókat gyűjthetünk. Ilyen egyszerű.

Terjessz, ahol csak tudsz

Figyelj rá, hogy minden egyes cikkedet a lehető legtöbb felületen oszd meg, ahol jelen van a branded. A legjobb anyagaidat bizonyos időközönként akár újra és újra publikálhatod, így az egyszeri blogírás újra és újra forglamat generál az organikus látogatókon túl is.

Kis kísérletezéssel megtudhatod, melyek a számodra legjobb csatornák – idővel kiderül, hol szerzel több interakciót, Facebookon, LinkedInen, hírlevélben vagy máshol.

Ne csak a saját oldalaidon publikálj: a különféle csoportokban, fórumokon is oszd meg a bejegyzéseket, ott, ahol a célközönséged organikus módon megtalálja azokat.

Érdemes hírlevelet is küldened. Ha van saját listád (például aktív vásárlókból), nekik bármikor készíthetsz egy havi hírlevelet, amiben a frissen publikált tartalmaidat ajánlod. (Még jobb, ha szegmentálva tudod nekik ajánlani ezeket, de ez már egy komplexebb téma, ami saját cikket kíván.)

Hosszú távra tervezz, hosszú távú bevétellel.

A blogírás nem olyan stratégia, ami egy-két hét alatt hoz neked kirobbanó eredményeket. Hosszú távú befektetés ez, amely viszont biztosan megtérül, ha odafigyelsz néhány apróságra.

Az is lehet, hogy te magad csak egy év után jössz majd rá, hogy valójában miről is szól a blogod. Lehet, hogy úgy vágsz bele, hogy te egy adott témáról szeretnél írni, idővel azonban kiderül, hogy a közönséged valami egészen másra vevő.

Még akár arra is rájöhetsz, hogy más a közönséged, mint eredetileg gondoltad. A blognak meg kell érnie, elegendő tapasztalatot és főleg adatot kell begyűjtened ahhoz, hogy bármi biztosat állíts róla.

Egy év elteltével pontosan tudni fogod, hogy mely témákat, mely tartalomformátumokat kedvelik a célközönségedbe tartozók. Hogy mely posztok generálnak leadeket és melyek csak egyszerűen látogatókat. Hogy milyen stílusban kell szólnod, merre tereld a blogírás tmatikáját.

Ekkorra megerősödsz, hiszen visszatérő látogatóid, olvasóbázisod lesz, új inbound linkek erősítik majd a profilodat, híred megy a közösségi médiában is.

Méginkább érvényes ez, ha keresőoptimalizálni szeretnél, organikus forgalmat behozni. Még a jól optimalizált, hosszabb tartalmak is hosszú távon fejtik ki a hatásukat. Erre jó példa ez a két tavaly publikált skyscraper – az egyik okos otthon, a másik POS terminál témakörben ma már mindkettő TOP 10-ben, gyakran TOP 3-ban rangsorol a legfontosabb kifejezésekre, ehhez azonban több hónap kellett:

Ha néhány hét után már megtérülést számolgatsz, felejtsd is el a blogírást. Olyan stratégia ez, amely a türelmeseket jutalmazza.

Összegezzünk: 10 tipp amivel hatékonyan vághatsz bele a blogírás

  1. Készíts tartalomnaptárat. De légy egyben rugalmas is: ha aktuális eseményekről kell írnod, ha változnak közönséged preferenciái, ne félj belenyúlni a terveidbe. Módosítsd őket bátran az adatok alapján.
  2. Határozd meg a hatékonysági mutatóidat. Tudnod kell, mit mérj. Nem mindegy, hogy neked a látogatók vagy a leadek száma, a sikeres konverziók aránya vagy éppen a rád mutató hivatkozások jelentik a sikert. A KPI-okat (mérőszámokat) világosan le kell fektetned már az elején.
  3. Használj analitikát és elemezz! Rendszeres időközönként nézd meg, hogy melyek azok a posztok, formátumok, időpontok, amelyek jobb eredményeket hoznak, és azokra erősítsd! Ne csak az Analyticset használd ehhez, hanem akár SEO szoftvereket, mint az Ahrefs és a Semrush.
  4. Jegyezd le az ötleteidet. A legjobb témaötletek véletlenszerűen jutnak eszedbe, gondoskodj róla, hogy ezeket egy helyen összegyűjtsd, és lehetőleg ne egy halom fecnin tedd ezt.
  5. Kifogytál a témákból? Dehogy fogytál. Nézz körül a szakmai oldalakon, a közösségi média releváns csoportjaiban. Használd a BuzzSumót, hogy lásd, mik a legnépszerűbb releváns témák, amelyeket feldolgozhatsz.
  6. Hangold össze a blogírási, social és e-mail stratégiádat. Terjeszd a tartalmaidat minden lehetséges csatornán, hogy minél több embert érj el.
  7. Tedd a blogod könnyen elérhetővé. A felhasználó már a webshop nyitóoldaláról vagy akár bármely másik oldaláról könnyedén, egyetlen kattintással érje el a blog főoldalát, az aloldalakról pedig a releváns tartalmakat.
  8. Ne felejtsd a SEO-t. Soha ne a Google-nek írj, de mindig tartsd észben, hogy olyan témákat keress, amikre az emberek ténylegesen rákeresnek. Végezz kulcsszóelemzést, nézd át, milyen long tail kifejezéseket írnak be buyer personáid a keresőbe, és válaszold meg a kérdéseiket.
  9. Ne akarj magányos hős lenni. Ha egyedül akarsz megcsinálni mindet a blogírástól az analitikán és a dizájnon keresztül a terjesztésig, a tervezést, szervezést, bele fogsz rokkanni a feladatba. Ha kell, bíz meg alkalmas kollégáidat, ha szükséges, fizess meg profikat.
  10. Ne add fel. Légy türelemmel és készíts egyre több és több minőségi anyagot. Hidd el: ha megépíted, eljönnek.

Most pedig megmutatom neked egy konkrét példán, hogy ha blogot írsz, akkor milyen egyszerűen és természetesen tudod ezt bevételre fordítani.

Esettanulmány: így generáltunk 63 millió forintnyi leadet 12 hónap alatt blogírással

2016 elején egy kis tartalomfejlesztő csapattal álltunk neki, hogy egy magyar webshop-fejlesztő céget bevezessünk az amerikai piacra. Középvállalat volt, tisztességes méretű projektekkel, sok fejlesztővel és Magento-fókusszal.

És egy méretes kihívással.

Első körben a marketingstratégiájukat vizsgáltuk át – már amit tudtunk, mert mint kiderült, ez gyakorlatilag nemlétező volt korábban. Az értékesítés aktív és hatékony volt, de ahhoz nem eléggé, hogy a semmiből elkezdjenek nagy amerikai projekteket megszerezni.

A gond tehát nem az volt, hogy lezárják a leadeket, mert még csak el sem tudták érni a megfelelő klienseket. Persze elkezdhettek volna hideg hívásokkal és levelekkel bombázni, de mivel ecommerce fejlesztéssel foglalkoztak, sales qualified leadekre volt szükség. Ez azért fontos, mert az igények és a lehetséges megoldások meghatározása igen hosszadalmas és aprólékos folyamat egy nagyobb webfejlesztésnél.

És eközben gyakorlatilag semmilyen inbound stratégiájuk nem volt.

Amikor jó az ajánlat, de még nincs bizalom

Tehát megnéztük, hogy a múltban milyen módszereket, eszközöket, stratégiákat használt a cég, hogy leadeket szerezzen. Arra jutottunk, hogy a szolgáltatás príma. Az ügyfelek elégedettek voltak az elkészült fejlesztésekkel, így azt is tudtuk, hogy a jó hírnévvel sincs gond.

Az értékesítési folyamatban szintén nem találtunk nyilvánvaló hibát. Viszont kevés volt a célokhoz illeszkedő méretű lead, és ezek legtöbbjét sem zárták le, nem lett belőle szerződés. Azt kellett így kitalálnunk, miért okoz gondot a fajsúlyos megrendelők bevonzása és szerződtetése.

Az ügyfelek későbbi megkereséseiből és piackutatásból megtudtuk, hogy az ilyen leadek többsége végül olyan fejlesztőcégeknél kötött ki, amelyek

  • a piacon nagy ismertséggel bírnak, és
  • aktívak a tartalomfejlesztésben.

Ez hiányzott. És ez két következménnyel járt:

  • Az értékesítés kizárólag megkeresésekkel és ajánlásokkal tudott dolgozni. A potenciális megrendelők nem találták meg a céget organikusan, mert nem rangsoroltak semmilyen keresőkifejezésre, ami a piacon fontos és releváns lett volna.
  • A potenciális ügyfelekben nem volt meg az eredendő bizalom a cég szakértelmét illetően. A nagy ügyfelek inkább azokat a cégeket választották, akik aktívan kommunikáltak a projektjeikről, eredményeikről és a munkafolyamataikról.

Arra jutottunk tehát, hogy a belső folyamatokkal és a szolgáltatással nincs gond, de a stratégiai tartalomfejlesztés és terjesztés olyan területek, ahol a konkurensek messze profibban működnek.

Megvolt a hipotézis, jöhetett a stratégia, hogy megoldjuk ezt a problémát.

Szétkaptuk a konkurensek stratégiáját

Először is csináltunk egy nagyon alapos konkurenciaelemzést, hogy alátámasszuk az elméletet.

Az elemzésből kiderült, hogy azok a konkurensek, akiknél végül a cég lezáratlan leadjei kikötöttek, mind szakértői tartalmat gyártottak és rangsoroltak a legfontosabb keresőkifejezésekre – és ezzel értékes organikus forgalmat hoztak be.

Viszont azt is láttuk az adatokból, hogy hiába rangsoroltak jól a konkurensek, az igazán értékes kifejezések nagy részére valójában könnyű lenne jobban rangsoroló tartalmat gyártani – ugyanis a legtöbben nem tudatosan célozták ezeket, a tartalmaik nem voltak precízen optimalizálva. Egyszerűen azért rangsoroltak jól, mert a tartalom releváns volt (és persze jól megírt).

Megvolt tehát az irány: jól rangsoroló, mélyen szakmai cikkeket fogunk készíteni. Részletes útmutatókat, leírásokat a fejlesztés folyamatairól, ténylegesen hasznos tanácsokat arról, hogy milyen webshop-platformot érdemes választani és így tovább.

Röviden eljátszottunk az ötlettel, hogy videókat is készítsünk, de végül elvetettük ezt az irányt. Ugyan a döntéshozók jellemzően jobban szeretnek videót nézni, mint szöveget olvasni, a szakmai cikkek alkalmasabbak voltak rá, hogy kommunikáljuk a szakértelmet, és ez kulcsfontosságú volt.

Ez itt a blogírási stratégiánk, amit ellophatsz.

Elsőként azt kellett megtudnunk, milyen rangsorolásokat van esélyünk ténylegesen elérni a tartalomkészítéssel.

  • Készült egy kulcsszókutatás, és a több ezerből nagy gonddal leválogattuk a célpontokat, amik relevánsak, nagy keresési volumennel bírnak, és nem túl nehéz rájuk rangsorolni.
  • Ezekből kiindulva megkerestük a content gap-et: azokat a témákat, ahol tudtuk, hogy jobban tudunk rangsorolni, mert a konkurensek nem optimalizáltak, vagy mert egyszerűen jobb anyagokat tudunk készíteni.
  • Pontosan meghatároztuk az első néhány témát. 3 főkategóriát állítottunk fel: a Magento és más e-kereskedelmi platformok összehasonlítása (javaslatokkal, hogy kinek mit érdemes választania), általános tippek és tanácsok ekereskedőknek (hogy több organikus forgalmat húzzunk be), és mélyen szakmai cikkek a Magento-fejlesztésről (hogy brandet építsünk a fejlesztők mögé).
  • Végül összeállítottuk a cikkekhez a tartalomvázlatot, mindegyikhez külön tartalomjegyzék-draftot és kulcsszólistát rendelve.
Elég komoly tartalomnaptár állt össze már az első hónapokra is.

Mindez komplexnek hangzik, de valójában a tartalomfejlesztéshez csak 3 emberre volt szükség: egy SEO-szakértőre, aki a stratégiáért és kutatásért felelős (ezt a munkát kiváló kollégám, Imre Gábor végezte), egy copywriterre, aki képes SEO-fókuszú szövegírásra (ez voltam jómagam), és egy fejlesztőre, aki első kézből tud tapasztalatot átadni a Magentóról.

A tartalomvázlatokat használva skyscraper-cikkeket készítettünk: nagyon részletes, 5000+ szavas útmutatókat, precízen optimalizálva a címet, alcímeket, megválaszolva a leggyakoribb kérdéseket.

Már az első cikkek publikálása utáni hetekben elkezdett nőni az organikus bejövő forgalom, és a rangsorolások lassan elkezdtek javulni. Hosszú távon a stratégia nagyon hatékony volt a jó Google-helyezések elérésében – de gyorsabb eredményeket is akartunk, nagyobb hangsúlyt helyezni a szakértői brand építésére.

Ideje sebességre kapcsolni: terjesztés, outreach és tartalommutálás

Közvetlenebbül szerettük volna elérni azokat, akiknek szüksége lehet a szolgáltatásra, de anélkül, hogy hideg megkereséseket használnánk. Úgyhogy megnéztük, hol tesznek fel releváns kérdéseket, és elkezdtük őket megválaszolni.

Új platformokat kerestünk

Kiderült, hogy a forgalom tekintélyes része a Quorán köt ki, ami a Gyakorikérdések minőségibb, angol eredetije. Mivel a cikkekben rengeteg ott feltett kérdést válaszoltunk meg, a cég egyik alkalmazottjával csináltattunk egy felhasználót, és ezekre a kérdésekre válaszolva linkeltük a tartalmakat.

Ez nem csak plusz forgalmat hozott, de láthatóbbá is tette a brandet, mert pontosan azoknak a szakmai jellegű kérdéseire válaszoltunk, akiknek a figyelmét fel akartuk kelteni, és a legjobb pillanatban. És ami fontos: a brandnek lett egy arca, egy hús-vér ember, aki mindezt végezte.

Outreach, amivel nem idegesítünk fel

Tudtuk, hogy ha hivatkozásokat szerzünk releváns, a Google szemében magas értékű és megbízható weboldalakon, vagyis bővítjük a backlink profilt, akkor gyorsíthatunk a rangsorolások javításán.

Mivel sok Magento-szakinak és fejlesztőcégnek volt kellően erős weboldala, azt találtuk ki, hogy szakértői roundupokat fogunk csinálni. Tudod, „ezt gondolja 43 szakember” erről meg arról. Az első cikkbe több tucat Magento influencert vettünk be, majd mindenkinek szétküldtük a linket. Nem kérve semmit, csak jelezve, hogy ez így lett, itt van.

Az eredmény: körülbelül a harmaduktól kaptunk direkt backlinkeket vagy legalább említést.

A meglévő értéket újrapozicionáltuk

Volt még egy technika, amivel kísérleteztünk: a cikkekhez saját infografikákat készítettünk a számokról, statisztikákról, folyamatokról – ezzel érthetőbbé, befogadhatóbbá tettük a fő mondanivalót, javítottuk a felhasználói élményt.

Később abból is szereztünk néhány backlinket, hogy ezeket a grafikákat más szakmai oldalak, blogok felhasználták a saját tartalmaikban.

Nézzük a számokat: mit hozott a blogírás?

Pár hónap elteltével egyre több és több megkeresés érkezett olyan potenciális ügyfelektől, akik a blogon keresztül találták meg a céget. Anélkül, hogy hirdetésre költöttünk volna: csak organikus forgalmat növeltünk, és a Quoráról hoztunk be plusz látogatókat.

Az oldalra érkező organikus forgalom 5 hónap alatt 1207%-kal nőtt.

Imre Gábor kollégám így árnyalja ezt az eredményt:

„Mivel amerikai piacról volt szó, csak önmagában 1 jól sikerült cikk havonta ~10 000$ értékű Google Ads költséget spórolt meg a cégnek (mivel a „Magento árazás” témára és általában a Magento kifejezésre célzó hirdetések árai akkoriban 10-20 000 forint körüli összegbe kerültek kattintásonként. De itthon is simán többszáz dollár hirdetési összeget lehet havonta spórolni cikkenként (piac és célkifejezések függényében) egy jól felépített kontenttel. Magyar viszonylatban sokkal több a lehetőség a növekedésre, gyorsabban lehet jó eredményt elérni, mert sokan nem veszik komolyan a SEO-t, csak ad-hoc írogatnak vagy sehogy.”

2016 januárjában a weboldalnak összesen 38 backlinkje volt. 12 hónappal később 386, sok közülük nagy nevű, nagyértékű domainektől.

Még a Forbes.com is lehivatkozta az egyik anyagunkat forrásként (!).

I shit you not, a lead legelső sorában, az első mondatban kaptunk egy backlinket.

Eddigre 27 aloldallal/cikkel rangsoroltunk az első tíz találat között (vagyis a Google első találati oldalán), köztük olyan kifejezésekre, mint a „magento pricing”.

12 hónap (és egy sor megkötött szerződés) után megtalálta a céget az első tényleg nagyvállalati szintű érdeklődő. Az értékesítésnek gyakorlatilag csak le kellett papíroznia a megbízást, mert már úgy érkeztek, hogy ismerték a brandet, meggyőződtek a szakértelemről, ismerték a folyamatokat – mindezt a tartalomnak köszönhetően.

Csak ez az egy lead 211 000 dollárt (akkori árfolyamon 63 millió forintot) hozott.

Nos. Hát így lesz költséghatékony és így térül meg egy céges blog.

Nem egyszeri feladatot, hanem küldetést adok neked.

Ha feltöltötted a tartalomnaptárat fél évre előre, nem dőlhetsz hátra – és nem csak azért, mert meg is kell írnod, le kell forgatnod vagy felvenned mindezt a kontentet.

Ki kell gondolnod, hogy a tartalmakat hogyan terjeszted majd, hogyan szólsz a közönségedhez, hogyan kapcsolod össze más korábbi tartalmakkal – egyszóval komplex stratégiára lesz szükséged.

De azért sem dőlhetsz hátra, mert a tartalomnaptáradat mindig finomítanod kell. Reagálnod, alakítanod – ahogy új kérdések merülnek fel, új hírek futnak be, új trendek emelkednek fel, ahogy a rangsorolásaid állandóan változnak.

Folyamatosan figyelj ezekre, és nem lesz gondod azzal, mit blogolj – legfeljebb azzal, hogy melyik témával ajándékozd meg épp a közönséged.